Lody bez przepisu, czyli coś z niczego

lod na patyku

Koniec z lodami z Danonków! Koniec z zamrażaniem wszystkiego, co tylko da się zamrozić w przypadkowych kubeczkach po jogurtach! Od dziś możemy już robić swoje własne lody, bo w końcu mamy w czym. Świeżo zakupione foremki na lody na patyku z IKEI musiały oczywiście od razu zostać wypróbowane. A że nie do końca byłam tego dnia przygotowana na to, że będziemy robić lody, trzeba było zrobić coś z niczego…

Nie – przepis na domowe lody

Nie zaglądałyśmy do żadnych przepisów, bo pewnie i tak nie miałybyśmy nawet połowy potrzebnych składników. Wykorzystałyśmy po prostu to, co było aktualnie w lodówce, czyli:

  • 100 ml śmietanki 30%
  • 2 łyżki mascarpone
  • 1 łyżka nutelli

Dziewczyny ubiły na zmianę śmietankę, później jedna dodała serek mascarpone, a druga łyżkę nutelli (no przecież musiało być po równo/sprawiedliwie). Tak przygotowaną masę włożyły do foremek na lody i schowały do zamrażarki – wystarczyło na 6 lodów, czyli tyle, ile było foremek.

bita smietana
Śmietanka 30%
serek mascarpone
Mascarpone
krem czekoladowy
Nutella
masa lodowa
Masa czekoladowa
foremki na lody na patyku
Foremki do lodów

Pyszne domowe lody na patyku

Lody oczywiście zostały zjedzone zanim się dobrze zamroziły… – chęć spróbowania domowych lodów na patyku z nowiutkich foremek była zbyt silna. Lody były delikatnie słodkie, co mi się bardzo podobało, ale jednak nieco za tłuste (śmietanka 30%, mascarpone i nutella to mega dużo tłuszczu), ale dzieciom to nie przeszkadzało (tacie zresztą też nie).  Myślę, że następnym razem trzeba będzie spróbować czegoś zdrowszego. I może wtedy sięgniemy po jakiś przepis na domowe lody na patyku.

lod na patyku
Domowe lody na patyku

Jeśli znacie jakieś ciekawe przepisy na lody domowej roboty, piszcie w komentarzach. Moje dzieci lubią lody, więc jest duuuuuża szansa, że wypróbujemy każdy z nich.

You may also like