Koniec z lodami z Danonków! Koniec z zamrażaniem wszystkiego, co tylko da się zamrozić w przypadkowych kubeczkach po jogurtach! Od dziś możemy już robić swoje własne lody, bo w końcu mamy w czym. Świeżo zakupione foremki na lody na patyku z IKEI musiały oczywiście od razu zostać wypróbowane. A że nie do końca byłam tego dnia przygotowana na to, że będziemy robić lody, trzeba było zrobić coś z niczego…
Nie – przepis na domowe lody
Nie zaglądałyśmy do żadnych przepisów, bo pewnie i tak nie miałybyśmy nawet połowy potrzebnych składników. Wykorzystałyśmy po prostu to, co było aktualnie w lodówce, czyli:
- 100 ml śmietanki 30%
- 2 łyżki mascarpone
- 1 łyżka nutelli
Dziewczyny ubiły na zmianę śmietankę, później jedna dodała serek mascarpone, a druga łyżkę nutelli (no przecież musiało być po równo/sprawiedliwie). Tak przygotowaną masę włożyły do foremek na lody i schowały do zamrażarki – wystarczyło na 6 lodów, czyli tyle, ile było foremek.
Pyszne domowe lody na patyku
Lody oczywiście zostały zjedzone zanim się dobrze zamroziły… – chęć spróbowania domowych lodów na patyku z nowiutkich foremek była zbyt silna. Lody były delikatnie słodkie, co mi się bardzo podobało, ale jednak nieco za tłuste (śmietanka 30%, mascarpone i nutella to mega dużo tłuszczu), ale dzieciom to nie przeszkadzało (tacie zresztą też nie). Myślę, że następnym razem trzeba będzie spróbować czegoś zdrowszego. I może wtedy sięgniemy po jakiś przepis na domowe lody na patyku.
Jeśli znacie jakieś ciekawe przepisy na lody domowej roboty, piszcie w komentarzach. Moje dzieci lubią lody, więc jest duuuuuża szansa, że wypróbujemy każdy z nich.