Też tak macie, że Wasze dzieci wpadają do domu po szkole głodne jak wilki? Albo ni stąd ni zowąd jęczą o pizzę i to na już, na teraz, bo umierają z głodu? Nie tak dawno nasi znajomi sprzedali nam tipa, jak zrobić błyskawiczną pizzę. I od tamtej pory ratujemy się tym przepisem, kiedy tylko zajdzie taka potrzeba. A zachodzi dość często…
Pizza domowa, kupna – mrożona, czy zamawiana?
Domowa pizza na własnym cieście… – nic nie jest w stanie pobić tego smaku. Przepisów na ciasto na pizzę jest mnóstwo. Do wyboru do koloru: grube, średnie, cienkie, razowe, owsiane, z przyprawami, itp. Byleby tylko mieć czas, na to, żeby taką pizzę zrobić. Niestety praktycznie każde ciasto na pizzę ma to do siebie, że najpierw musi wyrosnąć, a wyrastanie trwa. Kiedyś dość często robiłam domową pizzę. Kiedyś to znaczy zanim pojawiły się dzieci, bo UWAGA: moim dzieciom moja domowa pizza nie smakuje… Im smakuje ta zamawiana i to też nie każda. Jest taka jedna jedyna pizza w Lublinie, którą moje dzieci uwielbiają: Margherita z kukurydzą i salami (salami oczywiście jest na połówce, bo Oliwka kiełbasy nie jada) z pizzerii Omen. Próbowaliśmy wielu, ale ta bije na głowę wszystkie. A co z pizzą mrożoną ze sklepu? Też odpada. Zdarza się, że w przypływie desperacji dzieci zjedzą i taką, ale w zasadzie my też za taką pizzą nie przepadamy. Także zostaje opcja czegoś szybkiego. A jak nie zamawiana to jaka?
Pizza w 15 minut – czy to możliwe?
Pewnie, że możliwe. Jest kilka opcji, żeby zrobić taką szybką pizzę. Można kupić gotowy spód do pizzy – już upieczone, okrągłe ciasto, na które tylko nakłada się składniki, wkłada do piekarnika na kilka minut i gotowe. Można kupić surowy spód do pizzy – zwinięty w rulonik jak ciasto francuskie. Tu też nie trzeba wielkiej filozofii. Wystarczy nałożyć na takie ciasto składniki uprzednio smarując sosem i do piekarnika. Pizza gotowa jest w ok. 12 minut. Są też w sprzedaży gotowe mieszanki, które trzeba połączyć z wodą, by w szybki sposób otrzymać gotowe ciasto na pizzę. Zdaje się też, że widziałam w sprzedaży gotowe ciasta drożdżowe na pizzę. Takie mają bardzo krótki termin przydatności także nie może to być tzw. ciasto awaryjne. A nam właściwie potrzeba czegoś, co sobie może leżeć w lodówce, albo na półce w kuchni i jak dzieci krzyczą: Pizza!!! albo nagle zjawiają się niespodziewani goście – można szybko zrobić coś z niczego.
Błyskawiczna pizza na plackach do tortilli
No i już znacie sekret pizzy w 15 minut. Wystarczy mieć w domu kilka paczek placków do tortilli i jest się gotowym na awaryjną sytuację. Jak zrobić taką pizzę? Chyba się domyślacie. Jako spód do pizzy służą placki do tortilli. Reszta już zależy od naszej inwencji twórczej. Jeśli chodzi o pizzę dla moich dzieci – ona żadnej inwencji twórczej nie wymaga. Ma być na niej sos pomidorowy – może to być po prostu koncentrat pomidorowy z przyprawami bądź bez przypraw, kukurydza, salami i ser żółty – i to wcale nie musi być mozzarella. Zwykły edamski, gouda, albo inny ser żółty wystarcza.
Są tak właściwie tylko 3 zasady, których należy się trzymać przygotowując błyskawiczną pizzę na plackach do tortilli.
- Do przygotowania jednej pizzy należy użyć 2 placków
- Pomiędzy plackami powinna się znaleźć warstwa sera żółtego, który placki ze sobą sklei i zapobiegnie falowaniu/wyginaniu się ciasta pod wpływem gorąca
- Pizzę należy piec w rozgrzanym do 200 stopni piekarniku nie dłużej niż 7 minut, bo takie ciasto nie wymaga dużo czasu, aby stało się ciepłe i chrupiące
Pizza eko i pizza premium
To, że pizza jest błyskawiczna wcale nie musi oznaczać, że ma też być uboga w swoim składzie. Można pobawić się w wersję budżetową i po prostu zrobić Margheritę. Można też ułożyć na niej wszystkie swoje ulubione składniki, posmarować specjalnym sosem do pizzy własnej roboty (a nie samym koncentratem pomidorowym), użyć mozzarelli, a nie jakiegoś tam sera żółtego, który akurat ma się w lodówce. Ja proponowałam wersję błyskawiczną, dla dzieci lub w razie „nagłej wizyty znajomych” – wyciągasz wtedy to, co dzieci lubią, albo to, co akurat masz w lodówce i pizza gotowa. Pizzę na spodzie z placków do tortilli można też przygotować w wersji premium. Jej przygotowanie będzie może nieco dłuższe niż 15 minut, ale żeby uzyskać jeszcze lepszy smak, warto poczekać tych kilka dodatkowych minut.
Jest to idealna pizza dla miłośników super cienkiego ciasta. Pizza na takim spodzie jest delikatna i chrupiąca. Każdy, kto woli na pizzy czuć składniki a nie ciasto z pewnością ją pokocha. Wiem, wiem, miłośnicy prawdziwej pizzy powiedzą, że to bluźnierstwo robić pizzę na plackach do tortilli, ale zanim osądzicie – może najpierw spróbujecie.