Muffinki z bananami i czekoladą wg Nigelli – nasze ulubione

muffinki z bananami i czekoladą

Kiedy nachodzi nas nagła ochota na coś słodkiego, najłatwiej i najszybciej jest zrobić muffinki. Nasze ulubione to muffinki z bananami i czekoladą wg Nigelli – są puszyste, mięciutkie, wilgotne i słodkie, a ich przygotowanie jest banalnie proste. Nawet Oliwka potrafi je zrobić samodzielnie.

Przepis na muffinki z bananami i czekoladą

Jest wiele przepisów na muffinki z bananami i czekoladą. My jednak wiernie trzymamy się przepisu Nigelli Lawson. Po co szukać dalej, jeśli muffinki z tego przepisu zawsze się udają i są przepyszne…

Składniki:

2-3 dojrzałe banany
1/2 szklanki oleju roślinnego
2 średniej wielkości jajka
1 szklanka mąki pszennej
100 g drobnego cukru
1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 czekolada mleczna lub deserowa

Jak przygotować muffinki wg Nigelli?

Przygotowanie muffinek wg przepisu Nigelli Lawson to żadna filozofia. Trzeba tylko połączyć składniki mokre z suchymi, powstałe w ten sposób ciasto przełożyć do papilotek i upiec. Poniżej foto instrukcja, jak przygotować muffinki z bananami i czekoladą. Wszystko poza wkładaniem blachy do piekarnika i wyjmowaniem gotowych muffinek robiła Oliwka samodzielnie.

Składniki mokre

krojenie banana leżącego na zielonym talerzu
Pokrój 3 banany na małe kawałki
pokrojone banany w wysokim pojemniku
Przełóż banany do wysokiego pojemnika
blendowanie bananów
Rozgnieć banany przy użyciu blendera
rozgniatanie bananów
Rozgnieć dodatkowo banany jeśli w masie znajdują sie zbyt duże grudki
rozgniecione banany w srebrnej misce
Przełóż bananową masę do miski
wbijanie jajka do wysokiego naczynia, obok na blacie leży drugie jajko
Wbij 2 jajka do wysokiego naczynia
ubijanie jajek przy pomocy trzepaczki
Ubij jajka
szklanka z olejem
Przygotuj pół szklanki oleju
wlewanie oleju do rztrzepanych jajek w wysokim naczyniu
Dodaj olej do ubitych jajek
ubijanie jajek i oleju
Utrzyj olej razem z masą jajeczną
jajka z bananami i olejem w srebrnej misce
Połącz masę jajeczną z olejem razem z roztartymi bananami

Składniki suche

szklanka mąki
Przygotuj szklankę mąki
przesypywanie mąki ze szklanki do miski
Przesyp mąkę do miski
wsypywanie cukru do szklanki
Dodaj 100g cukru
łyżeczka z proszkiem do pieczenia na tle miski z mąką
Dodaj łyżeczkę proszku do pieczenia i pół łyżeczki sody
krojenie czekolady nożem
Przygotuj czekoladę mleczną lub deserową
drobno pokrojona czekolada
Pokrój czekoladę na małe kawałki
kawałki czekolady w miesce z mąką, proszkiem do pieczenia i sodą
Wymieszaj kawałki czekolady z pozostałymi suchymi składnikami

Łączenie składników suchych z mokrymi

wsypywanie mąki z proszkiem do pieczenia, sodą i kawałkami czekolady do masy jajeczno-bananowej
Połącz suche składniki z mokrymi składnikami
ciasto na muffinki z bananami i czekoladą
Wymieszaj suche składniki z mokrymi składnikami

Nakładanie ciasta i pieczenie muffinek

kolorowe papilotki w formie do muffinek wypełniane ciastem
Wypełnij papilotki przygotowanym ciastem
papilotki wypełnione ciastem na muffinki
Upewnij się, że we wszystkich papilotkach jest taka sama ilość ciasta
muffinki w piekarniku
Włóż muffinki do piekarnika nagrzanego do 180 st. C i piecz przez ok. 20-25 minut
muffinki z bananami i czekoladą
Wyjmij muffinki z piekarnika i poczekaj aż ostygną
ręka sięgająca po muffinki
Muffinki są gotowe do jedzenia.

Smacznego!!!

You may also like